Voeding
Belonen of straffen?
Voeding
Belonen of straffen?

Belonen of straffen?

Prijzen en aanmoedigen

Tafelmomenten zijn niet alleen fijne gezinsmomenten, het zijn leermomenten bij uitstek voor je kinderen.

Als je kind zich goed gedraagt, aan tafel blijft zitten, iets proeft wat hij nog niet lust, … geef hem er dan een complimentje voor.

Wat goed dat je zo goed aan tafel blijft zitten. Ik vind het echt gezellig dat je er ook bij bent als we samen eten.

Jouw complimentje stimuleert hem om zich vaker zo te gedragen. Benoem welk gedrag je waardeert. Het kan helpen als je een aantal afspraken maakt over wat je van je kind verwacht.

Moedig kinderen ook aan door zelf te genieten van het eten, maar forceer niet. Laat merken dat je erin gelooft dat ook zij kunnen proeven.

Beloon niet met snoep

Telkens als Lotte van 2 op het potje plast, krijgt ze een snoepje. Omdat Arno leuk samen gespeeld heeft met zijn vriendjes, bakt mama lekkere pannenkoeken, …
En aan tafel gaat het vaak nog verder. Daar wordt het dessert als middel in de strijd gegooid om je kind ‘om te kopen’. Om toch maar wat van die groenten te eten.

Beloon je je kind met snoep, dan wordt het snoepje veel interessanter dan het eigenlijk is. Goed eten belonen met dessert, bevestigt dat dessertjes lekkerder zijn dan ‘vieze’ groenten.

Pannenkoeken op een woensdagnamiddag met vriendjes horen er misschien gewoon bij voor jullie, maar koppel het niet aan flink zijn. Heb je een dessertje in de koelkast, geef dan iedereen een dessertje en laat het niet afhangen van een leeg bord.

Anders belonen

Een hardnekkige ‘groenteweigeraar’ in huis, die zich niet meer laat inpakken door jouw mooie praatjes? Soms is een extra stimulans nodig om nieuw gedrag aan te leren of gedrag te veranderen.

  • Een stickerkaart voor jou en je kind kan helpen om een goede start te maken. Voor kleine kinderen is het stickers plakken op zich en het feit dat het stickerblad goed zichtbaar hangt, al voldoende.
  • Grotere kinderen hebben liever wat discretie, maar worden extra gemotiveerd door een sociale beloning, waar ze eventueel voor moeten sparen: samen een spel spelen, gaan zwemmen, wat langer opblijven, …

Blijf een beloningssysteem nooit oneindig lang gebruiken. Eens er een stap in de goede richting gezet is, kan je dit afbouwen. Vergeet wel de complimentjes niet.

Let op met beloningen als langer tv, gamen, … 

Alle tips op een rijtje:

Straffen

Slechte eters kunnen je soms erg onzeker, boos of ongeduldig maken. Als je kind aankondigt dat hij niet wil eten wat je hebt klaargemaakt nog voor het eten op tafel staat. Als je zoon of dochter alleen maar wat met het eten zit te prutsen maar geen hap wil proeven. Dan zijn stalen zenuwen nodig om je geduld te bewaren. Menig kieskeurige eter slaagt er dagelijks in de sfeer aan tafel op deze manier danig te verpesten.

Toch heeft straffen weinig zin. Het is een strijd die je meestal verliest. En het gaat je kind niet helpen om de volgende keer wel enthousiast aan tafel te komen. Tafelmomenten krijgen er alleen een negatieve vibe door. 

Negeren

Eet je kind slecht, prutst hij alleen met het eten en proeft hij niet? Negeer elke vorm van gedrag waar je je kan aan gaan ergeren. Geef vooral aandacht aan wat er wel goed loopt of aan je andere kinderen die zich wel gedragen aan tafel. Probeer het eetmoment gezellig te houden, praat over andere zaken, luister naar verhalen van de voorbije dag. 

Blijf daarbij elke maaltijd gezonde voeding aanbieden, maak afspraken over bijvoorbeeld aan tafel blijven zitten en proeven, en blijf het goede voorbeeld geven.

Hoofd categorie: 
Voeding categorieën: 
info_weight: 
1