Tabak
Waarom roken jongeren beter niet?
Tabak
Waarom roken jongeren beter niet?

Waarom roken jongeren beter niet?

Gezondheid

We vertellen niets nieuws als we zeggen dat roken zeer schadelijk is voor de gezondheid. Dat geldt natuurlijk ook voor jongeren.

De lichaamsscan op de website van Tabakstop.be laat je zien welke effecten roken heeft op het lichaam. Weet wel dat jongeren weinig boodschap hebben aan risico’s op lange termijn. Spreek met hen vooral over de gevolgen die ze vandaag al ondervinden. 

Verslaafd?

Een tabaksverslaving is eigenlijk een dubbele verslaving: zowel je hoofd als je lijf zijn verslaafd. De verslavende stof in sigaretten is nicotine. Nicotine zorgt voor de lichamelijke verslaving. Het prettige gevoel dat je in het begin door de nicotine krijgt, is na enkel weken of maanden verdwenen, maar de roker blijft ernaar op zoek gaan. Hij voelt zich ellendig zonder nicotine en moet een volgende sigaret opsteken om ontwenningsverschijnselen tegen te gaan. Toch lukt lichamelijk afkicken van nicotine meestal in een drietal weken. De geestelijke verslaving is hardnekkiger. Die heeft te maken met de ingesleten gewoonten van het roken. Rokers maken zichzelf duizenden keren wijs dat roken lekker en ontspannend is. Die gedachten zetten zich diep in de hersenen vast. ‘Leren’ roken betekent ook dat de positieve gevoelens van de beginfase verbonden worden aan bepaalde situaties: roken samen met vrienden, roken bij een kop koffie. Als een gestopte roker in een situatie belandt waarin hij zich vroeger prettiger voelde als hij rookte, dan treedt het mechanisme van de geestelijke verslaving op. De roker dénkt dat een sigaret hem bevrediging zal schenken en dat gebeurt ook omdat hij dat verwacht. Veel rokers beginnen dan opnieuw en worden opnieuw lichamelijk verslaafd.

Het ingewikkelde proces over roken en verslaving wordt aan jongeren helder uitgelegd op www.smartstop.be 

Mijn zoon/dochter experimenteert met een shisha-pen. Is dit schadelijk?

De shisha-pen is een voorbeeld van elektronisch roken. Het is in een elektronische waterpijp in de vorm van een pen. Ze bestaan in alle kleuren en smaakjes. In de shisha-pen zit geen teer en meestal geen nicotine, maar wel andere schadelijke stoffen. Gezond is het dus zeker niet. Wanneer je aan de shisha-pen trekt, komt de damp vrij en licht het uiteinde van de pen op. Voor sommige jongeren kan een shisha-pen roken een opstap zijn naar het gebruik van klassieke sigaretten.

Wat kan ik doen?  Praat hierover met je zoon/dochter en geef aan waarom je niet wil dat hij/zij de shisha-pen gebruikt. 

Mijn zoon/dochter gaat vaak bij vrienden op bezoek waar ze samen waterpijp roken. Moet ik mij hierover zorgen maken?

Velen weten het niet, maar een waterpijp roken is even ongezond als sigaretten roken. In alle vullingen voor een waterpijp zit teer en in de meeste gevallen ook nog eens tabak waardoor je nicotine (de verslavende stof) binnenkrijgt. De gevolgen zijn vergelijkbaar met die van sigaretten roken. Een waterpijp (met nicotine) roken kan dus ook verslavend zijn.

Lees meer over de waterpijp op: www.smartstop.be

Wat kan ik doen? Vele jongeren beseffen niet dat een waterpijp even schadelijk is als een gewone sigaret. Ze zien het als een onschuldig tijdverdrijf met vrienden. Daarom is het belangrijk om hierover niet direct kwaad te worden. Praat hierover met je zoon/dochter, uit je bezorgdheid en luister naar hun mening. Geef meer informatie over hoe schadelijk een waterpijp is. Als ze dit weten, kan het zijn dat ze er vanzelf mee stoppen. 

De wet

Vandaag helpt de overheid om jongeren te beschermen tegen roken. Naast het rookverbod in scholen, de horeca en in openbare plaatsen, mogen aan jongeren onder de 16 jaar ook geen tabaksproducten verkocht worden.

Uit onderzoek blijkt echter dat dit verbod om tabak aan jongeren te verkopen onvoldoende wordt nageleefd. Sigaretten zijn in ons land op veel plaatsen te koop, vaak ook in winkels in de buurt van scholen. Tabaksreclame is verboden, maar blijft toch mogelijk op strategische plaatsen binnen en buiten de krantenwinkels, waar ook veel jongeren komen. Tabakswaren kunnen in de winkels ook open en bloot worden uitgestald. Jongeren zijn gevoelig voor de stijl en uitstraling van een pakje sigaretten. Het pakje zelf is de belangrijkste marketingtool van de tabaksfabrikanten geworden. Tabak is ook relatief goedkoop, terwijl net jongeren gevoelig zijn voor een stijging van de prijs.

Als ouder kijk je dus best met een kritisch oog naar de regelgeving en de mogelijkheden die jongeren toch hebben om sigaretten te verkrijgen. De wet beschermt jongeren nog niet voldoende. Je opvoeding speelt dus een erg grote rol. Praat zelf met je kinderen over roken en stel duidelijke regels.

Van uitstel komt afstel

Een zeer grote meerderheid van de rokers is begonnen voor hun 18 jaar. Daar krijgen ze vaak spijt van, maar dan is het moeilijk om er weer vanaf te raken. Veel rokers roken bovendien een lange tijd, pas daarna beginnen ze voor het eerst te denken aan stoppen.

Jongeren in een vroege fase overtuigen om er niet aan te beginnen, of hen in een vroege fase aanmoedigen om er weer mee te stoppen is dus belangrijk.

Tabak en cannabis

Jongeren die tabak roken, hebben meer kans om cannabis te gaan gebruiken. En jongeren die cannabis roken, hebben bijna allemaal eerst tabak gerookt voor ze de stap naar cannabis zetten. Het is daarom extra belangrijk je kinderen af te raden om tabak te roken. Stoppen met tabak wordt moeilijker wanneer men ook cannabis gebruikt. En de kans om opnieuw met tabak te beginnen nadat je gestopt was wordt groter.

Hoofd categorie: 
info_weight: 
1