Tabak
Rookvrije omgeving
Tabak
Rookvrije omgeving
Tabak
Rookvrije omgeving
Tabak
Rookvrije omgeving

Rookvrije omgeving

Rookverbod in publiek ruimtes

Werknemers hebben sinds 1 januari 2006 recht op een rookvrije werkplek. Sinds 2012 kunnen ook restaurantbezoekers van een rookvrije maaltijd genieten. En ook in scholen geldt een algemeen rookverbod: alle buitenruimten zijn rookvrij op weekdagen tussen 6u30 en 18u30 (de school kan dat verbod verder uitbreiden), en tijdens uitstappen is roken verboden tussen deze uren. Dit geldt voor leerlingen, leerkrachten en ouders.

Al deze maatregelen worden genomen om niet-rokers te beschermen. Intussen zijn de negatieve gevolgen van passief roken immers onbetwist.

Rookvrije klassen

Rookvrijeklassen.be is een wedstrijd die klassen uit de eerste graad van het secundair onderwijs uitdaagt om op het einde van het schooljaar voor minstens 90% rookvrij te zijn. Zo wil men de schoolomgeving rookvrij houden. Het project loopt via de school, maar misschien kan je als ouder wel eens informeren of de school van je kind rookvrij is en/of eventueel mee kan doen aan deze wedstrijd.

Scholen kunnen mee helpen voorkomen dat jongeren beginnen te roken. Een doeltreffend rookbeleid op school kan een tabaksvrije en gezonde leefstijl bevorderen.

Niet in de thuisomgeving

Een rookverbod in publieke ruimtes en scholen kan echter niet voorkomen dat in heel wat Vlaamse gezinnen met kinderen wordt gerookt. Een rookverbod in de thuisomgeving is er immers niet. Uit een recent onderzoek van Kom op tegen Kanker blijkt dat in Vlaanderen nog steeds 68.000 kinderen elke dag thuis in tabaksrook zitten. Dat zijn heel wat gezinnen, en de kans is groot dat je kind ooit wel eens bij vrienden komt waar thuis gerookt wordt.

Er bestaat geen enkele wet die je het recht geeft aan deze ouders te vragen om niet in het bijzijn van je kind te roken. Wat je wel kan doen is erover praten met je kind.  Dat je kind naar tabak ruikt wanneer hij thuiskomt, kan een aanleiding zijn voor een gesprek over roken. Op nooitbinnenroken.be lees je meer over roken in huis.

Als je zelf rookt

Rook je zelf, dan kan je ervoor kiezen de omgeving in en rond jullie huis rookvrij te houden. Niet roken in het bijzijn van de kinderen, sigaretten, aanstekers en asbakken opbergen en ook bezoekers vragen deze regels te volgen betekenen al heel wat. Op nooitbinnenroken.be kan je ontdekken hoe je je huis en auto rookvrij kan houden.

Je geeft zo een duidelijk signaal aan je kinderen dat roken niet de norm is en dat je hen wil beschermen tegen de negatieve gevolgen ervan.

Er is trouwens nog meer wat je kan doen als rokende ouder om te voorkomen dat je kind gaat roken.

Hoofd categorie: 
Tabak categorieën: 
info_weight: 
1