Tabak
Je kind rookt toch
Tabak
Je kind rookt toch
Tabak
Je kind rookt toch

Je kind rookt toch

Je eerste reactie

Sommige jongeren zullen ondanks je goede raad en duidelijke regels op een dag toch wel eens een sigaretje willen proberen. Experimenteren hoort er in de tienerjaren bij en wellicht zal je het ook niet altijd merken.

Merk je het toch, of komt je kind het vertellen, dan ben je misschien in de eerste plaats teleurgesteld of boos. 

In gesprek

Misschien lukt het niet direct en wacht je beter tot je wat minder boos bent, maar praat opnieuw met je tiener. Leg uit waar je je zorgen over maakt, maar luister ook naar je kind. Probeer te begrijpen waarom je kind wil(de) roken.

Herhaal dat je niet wil dat je kind rookt en maak de regels terug duidelijk.

Straffen of verbieden?

Strenge straffen hebben bij jongeren vaak een tegengesteld effect. Ook wanneer ze tegen de regels in toch roken. De kans is zelfs groter dat ze het stiekem zullen blijven doen. Ook zaken verbieden kan weerstand oproepen. Het stellen van de regel ‘je mag niet roken’ zal waarschijnlijk minder effect hebben dan ‘ik heb liever dat je niet rookt’. Door dit kleine verschil leg je ook verantwoordelijkheid bij je tiener die steeds zoekt naar meer zelfstandigheid.

Regels en grenzen stellen houdt ook in dat er consequenties volgen wanneer de regels overtreden worden. Spreek die gevolgen liefst vooraf af maar blijf hierin realistisch. Laat je kind hier zelf mee over nadenken.

Werden de regels overtreden en werd er toch gerookt? Hou je dan consequent aan de afgesproken gevolgen. Daarnaast is dit ook een goed moment voor een gesprek. We staan er niet altijd bij stil, maar achter alles wat we doen, gaat een reden en een gevoel schuil. Rookte je tiener door de druk om stoer te zijn? Was het uit nieuwsgierigheid? Of rookt hij of zij al langer en is het een manier om met stress om te gaan? Roken is niet oké. Maar de emoties en redenen die ervoor zorgen om het toch te doen, mogen er wel zijn en kunnen besproken worden. Dit is zeker niet altijd even gemakkelijk. Praat erover op een rustige manier. Zo toon je interesse en kunnen jullie daarna samen op zoek naar oplossingen en alternatieven. 

Help je kind stoppen

Ook jongeren kunnen snel verslaafd raken aan sigaretten. De meeste jongeren willen echter ook weer stoppen en hebben snel spijt dat ze begonnen te roken. Stoppen is voor hen even moeilijk als voor een volwassene en kunnen ze vaak niet alleen. Hoe kan jij je kind helpen? Je kan hiervoor samen met je kind eens surfen op de website www.smartstop.be.

Maak het niet te gemakkelijk

Wil je kind (voorlopig) niet stoppen met roken, zorg dat je regels maakt over waar en wanneer er mag gerookt worden. Maar blijf ondertussen het gesprek aangaan over roken en het belang van stoppen. Een jongere die thuis mag roken, loopt bijvoorbeeld meer kans om een dagelijkse roker te worden. En eenmaal een verslaafde roker is het niet makkelijk om weer te stoppen.

Hoofd categorie: 
Tabak categorieën: 
info_weight: 
1