Tabak
En wat als je zelf rookt?
Tabak
En wat als je zelf rookt?
Tabak
En wat als je zelf rookt?
Tabak
En wat als je zelf rookt?

En wat als je zelf rookt?

Is je rol uitgespeeld?

Kinderen kopiëren hun ouders. Dat klopt. Ook wat roken betreft. De kans is groter dat kinderen gaan roken wanneer hun ouders roken.

Wil dat dan zeggen dat je gewoon met een schuldgevoel verder moet en niets meer kan doen? Absoluut niet. Als rokende ouder kan je even goed een belangrijke rol spelen om je kinderen bij te brengen dat je niet wil dat ze gaan roken.

Wees eerlijk

Praat als je zelf rookt met je kind vanuit een eerlijke houding.Je hoeft er geen geheim van te maken dat je rookt. Maar durf jezelf zwak opstellen. Praat vanuit je eigen ervaring. Jij weet immers als geen ander dat je na enkele sigaretten al verslaafd kan geraken en dat het moeilijk is om er nadien weer mee te stoppen. Wijs je kind erop dat het zelf kan kiezen om niet te roken.

Blijf roken afkeuren

Ook als je zelf rookt, is het goed om een afkeurende houding aan te nemen ten aanzien van roken. Je kan zeker en vast uitleggen dat je niet wil dat je kind gaat roken en er regels over maken. Leg uit dat kinderen nog sneller verslaafd raken aan sigaretten dan volwassenen.

Niet roken wordt steeds meer de norm in onze samenleving. In openbare gebouwen, op het schooldomein, in het openbaar vervoer, in cafés en restaurants, … mag niet meer gerookt worden. Uit onderzoek blijkt dat jongeren minder snel beginnen roken door deze gedeelde norm over niet-roken. Het ligt dan veel minder voor de hand om ermee te beginnen en het stoppen gebeurt sneller. Het totale verbod op roken in de horeca is daarom goed nieuws voor jongeren.

Steun de maatregelen die in de samenleving genomen worden om roken te ontmoedigen door er positief over te praten, ook al maken die het jou als roker ook niet makkelijk.

Zorg voor een rookvrije omgeving

Toegeven dat je zelf rookt, wil nog niet zeggen dat je dan onbeperkt kan roken als je kinderen hebt. Rook je zelf maar wil je niet dat je kinderen eraan beginnen, rook dan niet in het bijzijn van je kind. Ook niet buiten.

Een rookvrije omgeving voor je kind is een omgeving waar je kind zo min mogelijk met roken in contact komt. Dat betekent ook dat je je sigaretten en asbakken niet zichtbaar laat liggen, maar ze netjes opbergt. Je vraagt je kind ook beter niet om even de winkel binnen te lopen om een pakje sigaretten te halen voor jou.

Je mag ook verwachten van familie en vrienden die bij je thuis komen dat ze deze rookvrije maatregelen voor je kinderen respecteren. Op nooitbinnenroken.be kan je ontdekken hoe je je huis en auto rookvrij kan houden.

Wil je stoppen?

Elk moment is goed om te stoppen en het is nooit te laat. Ook als voorbeeld voor je kinderen, blijft dit de beste stap. Ook al heb je al een aantal pogingen achter de rug. Weet dat de meeste rokers meer dan 1 poging nodig hebben om uiteindelijk te stoppen. Er zijn verschillende manieren om te stoppen

Hoofd categorie: 
Tabak categorieën: 
info_weight: 
0