Seksuele ontwikkeling van kinderen en jongeren met een beperking

Bij kinderen met een beperking verloopt de ontwikkeling niet volgens de verwachtingen,  of ‘disharmonisch’. Ze doen, voelen niet wat je ‘normaal’ gezien op die leeftijd zou verwachten.

Anderzijds is die kalenderleeftijd er natuurlijk wel. Deze jongeren hebben dus net zo goed behoefte om bijvoorbeeld te kussen, te knuffelen of te masturberen als anderen.

Grenzen voelen

Kinderen met een beperking kunnen moeilijkheden ondervinden om grenzen te respecteren of om voor zichzelf in te schatten dat gedrag over de grens gaat.

Minder experimenteerruimte

Kinderen en jongeren met een beperking staan meer dan andere kinderen onder controle en toezicht van volwassenen. Ze hebben meer dan andere kinderen te maken met ouders en volwassenen die toekijken op hun gedrag.

Ze hebben minder privacy en hebben ook vaak meer te maken met fysieke aanrakingen (bij het verschonen bijvoorbeeld). Dat kan hen verhinderen om te leren hun eigen fysieke grenzen aan te voelen.

Ook gelijkenissen

Kinderen en jongeren zijn niet alleen verschillend van andere jongeren. Ze vertonen ook veel gelijkenissen: behoefte aan bevestiging, aanrakingen, vriendschap enz.

Bezorgde ouders

Elke ouder heeft het wel eens moeilijk met de seksuele ontwikkeling van zijn kind(eren). Daarom ben je zeker niet preuts of ouderwets. Als ouder van een kind met een beperking stel je je vaak nog meer vragen. Omdat je kind extra kwetsbaar is en anderzijds evenveel seksuele behoeften heeft.

Lees de brochure ‘Seksuele ontwikkeling van kinderen met een beperking’

VONX is een organisatie voor mensen met een beperking en hun omgeving (familie, vrijwilligers, professionele ondersteuners). Je kan er ook cursussen volgen over jongeren met een beperking en seksualiteit. 

Hoofd categorie: 
info_weight: 
0