Seksuele ontwikkeling

Jongeren, seks en de wet

Wat zegt de wet over jongeren en seks?

Om in te stemmen met seks moet je kind minstens 16 jaar zijn. Onder deze leeftijd gaat de Belgische wet ervan uit dat jongeren niet klaar zijn voor seks. In principe mogen jongeren geen seksuele handelingen stellen onder 16 jaar. Maar als jongeren seks hebben met wederzijdse toestemming en er nauwelijks of geen leeftijdsverschil is, stellen zich doorgaans geen problemen.

Bij seksueel contact met familieleden of inwonende personen, moet je minstens 18 jaar zijn. Daarna gelden enkel wetten op aanranding en verkrachting wanneer er geen instemming was.

Wat zegt de wet over seks met een minderjarige als volwassene?

Seksuele handelingen met iemand die nog geen 16 is, zijn strafbaar. Zelfs wanneer de jongere ermee instemt en wanneer er geen dwang is gebruikt. Bij seks onder 16 jaar spreekt de strafwet over aanranding van de eerbaarheid. Seks mét penetratie met iemand die jonger is dan 14 wordt door de wet altijd gelijkgesteld met verkrachting, zelfs wanneer de jongere ermee instemt.

Ook boven de 16 jaar is het van belang dat een minderjarige vrijwillig instemt. Er gelden wetten op aanranding en verkrachting als toestemming ontbreekt. 

Meer informatie over seks en de wet vind je op Seksualiteit.be

Hoofd categorie: 
info_weight: 
0
Seksuele ontwikkeling categorieën: