Intimiteit in je gezin of familie

Waarom is gezin en familie belangrijk om te leren over relaties?

Gezin en familie zijn voor de meeste kinderen een belangrijke plek om te leren over relaties en seksualiteit. Als ouder beantwoord je hun vragen en leer je hen met respect omgaan met andere mensen. Je leert hen ook respect voor zichzelf.

Ook als kinderen in een andere omgeving opgroeien of in een minder traditioneel gezin, is een warme band, vertrouwen en openheid over seksualiteit heel belangrijk.

Maar die onmiddellijke omgeving is niet altijd de veilige plek die het zou moeten zijn. De meeste daden van seksueel grensoverschrijdend gedrag bij minderjarigen worden gepleegd door een bekende: iemand uit het gezin of de familie, iemand anders die instaat voor de opvoeding, of iemand uit de naaste omgeving. Ook leeftijdsgenoten zijn pleger. Vaak wordt het misbruik gepleegd door mannelijke familieleden, vaders of broers bijvoorbeeld.

In nieuw samengestelde gezinnen kan de nieuwe partner de pleger zijn, of zijn of haar kinderen. Daarom is het goed om ook in deze situatie seksualiteit en grenzen bespreekbaar te maken. En goede afspraken te maken over wie bij wie op de kamer mag bijvoorbeeld, of waar je je omkleedt.

Hoofd categorie: 
info_weight: 
0
Seksuele ontwikkeling categorie├źn: