Seksuele ontwikkeling
Seksuele ontwikkeling
Seksuele ontwikkeling

De puberteit

Wanneer begint de puberteit?

Dat is voor elk kind verschillend. Doorgaans begint de puberteit rond 11 jaar en loopt ze af rond 18 jaar. Meisjes starten gemiddeld rond 10,5 jaar en jongens rond 12,5 jaar. Meisjes starten dus 2 jaar vroeger dan jongens.

Bij meisjes begint de borstontwikkeling enkele jaren voor de eerste menstruatie, gemiddeld rond 10 jaar.  Bij jongens is de ontwikkeling van teelballen en balzak een zichtbaar teken dat de puberteit is begonnen.

Wat gebeurt er in de puberteit?

Hormonen in de hersenen zetten de puberteit in gang. Deze chemische stoffen geven het signaal om de groeispurt en de groei van geslachtsdelen, borsten en beharing, en de menstruatie te starten.

De groeispurt begint het eerst bij meisjes, rond het tiende jaar. Bij jongens komt de groeispurt pas rond twaalf jaar.

De geslachtsdelen groeien en veranderen. In de puberteit veranderen bij meisjes de schaamlippen en venusheuvel. Bij jongens gaan teelballen, balzak en penis groeien. En de lichaamsbouw verandert: meisjes krijgen bredere heupen en rondere vormen, jongens bredere schouders en meer spieren.

De eerste zaadlozing komt meestal rond veertien jaar. Bij de zaadlozing vloeit of spuit er sperma uit de penis. Soms gebeurt dat tijdens de slaap, na een natte droom of na masturbatie.

Bij meisjes beginnen over het algemeen voor de eerste menstruatie de borsten te groeien. Ze groeien gedurende drie of vier jaar. Eerst worden de tepels groter en donkerder. Dan groeien de borsten zelf.

Meisjes raken het eerst ongesteld rond hun dertiende. Maar het is ook perfect normaal als meisjes op hun tiende of vijftiende beginnen te menstrueren. 

In de puberteit beginnen schaamhaar, okselhaar en lichaamshaar te groeien. Bij meisjes vroeger dan bij jongens. Samen met de beharing komen ook de eerste zweetgeurtjes.

Hoofd categorie: 
info_weight: 
0
Seksuele ontwikkeling categorieën: