Gezond opvoeden
Praten met je kind
Gezond opvoeden
Praten met je kind
Gezond opvoeden
Praten met je kind
Gezond opvoeden
Praten met je kind
Gezond opvoeden
Praten met je kind
Gezond opvoeden
Praten met je kind

Praten met je kind

Praten met je kind over contacten met anderen kan zorgen voor sterkere sociale vaardigheden. Komt er tijdens deze gesprekken een ruzie of gênante situatie aan bod? Dan kan je samen luidop nadenken over gevoelens, gedachten en wat je eraan kan doen. Tieners kan je steeds meer ruimte laten om zelf oplossingen te bedenken.

Mama van Jeremy (16 jaar)

Ik kwam thuis na het werk en zag dat Jeremy heel stil aan tafel zat. Ik besloot om te vragen of er iets gebeurd was. Jeremy had ruzie met zijn vriendin, hij was haar verjaardag vergeten en wist niet wat te doen. Door te luisteren naar zijn verhaal en door vragen te stellen, werd de hele situatie duidelijker voor mij: Jeremy had het deze week erg druk met examens en met de voetbalmatch. Hierdoor was hij haar verjaardag helemaal vergeten. Dit had hij ‘s morgens op school ontdekt toen iedereen van de vriendengroep een kaartje of cadeautje meehad. Hij bood zijn excuses aan maar ze bleef boos. Wat hebben zijn vrienden gelachen.

Ik probeerde me in te leven, zei dat dit inderdaad een gênante situatie was en dat het niet leuk was voor hem. Toch kon ik ook begrijpen dat zijn liefje dit niet fijn vond. Ik besloot om luidop na te denken: misschien was er wel iets dat Jeremy kon doen om zijn vriendin op te vrolijken of waardoor hij kon tonen dat het hem echt speet?  Wat zou haar blij maken? Dit nodigde uit om ideeën uit te wisselen. Plots vroeg Jeremy of hij dit weekend een verrassingsfeestje in de garage mocht organiseren? Goed idee! Ik vroeg of ik met iets kon helpen en vroeg ook meteen of hij voorstellen had om haar verjaardag volgend jaar niet te vergeten.

Hoofd categorie: 
info_weight: 
4
Gezond opvoeden categorieën: