Gezond opvoeden
Gezonde omgeving
Gezond opvoeden
Gezonde omgeving
Gezond opvoeden
Gezonde omgeving
Gezond opvoeden
Gezonde omgeving

Gezonde omgeving

Gezonde omgeving voor kinderen en jongeren

Wil je gezond leven, dan moet je leren om zelf gezonde keuzes te maken. Reclamemakers, het ruime aanbod in de winkelrekken en een drukke leefstijl maken soms moeilijk om verleidingen te weerstaan. Een stuk fruit of een koekje tussendoor? De lift of de trap? Nog een glaasje wijn of neem ik een glas water? Stoppen met roken?

Ook kinderen, hoe jong ze ook zijn, kunnen stap voor stap leren kiezen voor gezond. Afspraken tussen jou en je kind kunnen daarbij helpen. Maar geef toe: misschien eet jij toch ook meer fruit sinds er een fruitmand op het werk staat? Neem je makkelijker de fiets sinds dat nieuwe fietspad is aangelegd? Wie weet heeft het rookverbod in de horeca er wel voor gezorgd dat je nu minder rookt als je een avondje uitgaat. In jouw omgeving worden vast inspanningen gedaan die het makkelijker maken om gezonder te leven. Wist je dat je ook de thuisomgeving ‘gezond’ kan inrichten? 

Gezonde thuisomgeving

Thuis kan je heel wat praktische trucjes gebruiken waardoor je kind misschien makkelijker en uit zichzelf de gezonde keuze maakt.

Een rijkelijk gevulde fruitschaal op een goed bereikbare plaats, steeds een kan water op tafel, af en toe investeren in uitnodigend actief speelgoed, tijd maken om erop uit te trekken, de drankvoorraad uit het zicht zetten en sigaretten en aanstekers niet op de kast laten liggen: allemaal kleine ingrepen in de leefomgeving die je tot een gezonde leefstijl kunnen verleiden.

Je hoeft snoep en frisdrank niet volledig te verbannen, de auto niet te verkopen, je eigen glaasje wijn te ontzeggen of eventueel je sigaret enkel nog stiekem te roken. De dagelijkse verleidingen thuis volledig uit de weg gaan helpt kinderen niet om te kiezen. Wat te streng verboden wordt, krijgt net meer aantrekkingskracht. De kans bestaat dat kinderen die niet af en toe met mate leren genieten, zich buitensporig te goed doen aan allerlei verleidingen op het moment dat de controle van mama en papa wegvalt. Kinderen moeten leren dat anderen, ook hun ouders, soms minder gezonde keuzes maken. Ben je bijvoorbeeld zelf een roker, dan help je je kind door niet in zijn omgeving te roken, maar evenveel door met hem/haar te praten over je verslaving.

Scholen en beleidsmakers hebben ook aandacht voor de omgeving

Kinderen jonger dan 16 jaar mogen geen alcohol kopen. In scholen is een algemeen rookverbod van kracht. Heel wat basisscholen zijn vertrouwd met het Tutti-Frutti-project en secundaire scholen doen inspanningen om frisdranken te weren en een gezond voedings- en bewegingsbeleid op school in te voeren.

Scholen en beleidsmakers doen inspanningen om de schoolomgeving, maar ook publieke ruimtes gezonder te maken en de gezonde keuze voor kinderen makkelijker te maken. Daarnaast wordt de keuze van kinderen ook mee bepaald door de regels en afspraken die er thuis zijn. Maar ook door het voorbeeld dat ze zien van hun ouders en door een open gespreksklimaat waar gepraat wordt over keuzes, regels en afspraken. Kinderen krijgen hierdoor thuis en op school dezelfde boodschap.

Een gezonde omgeving om je goed in je vel te voelen

Door de omgeving in te richten, kan je kinderen en jongeren helpen om zich goed in hun vel te voelen. Een ondersteunende omgeving kan bijdragen aan een sterker mentaal welbevinden. Het is een omgeving die je kinderen een veilig gevoel geeft, hen uitnodigt om zichzelf te ontwikkelen, waar fouten maken mag en waar ze zichzelf kunnen zijn. Lees hier hoe je dit als ouder kan aanpakken.

 

 

Hoofd categorie: 
info_weight: 
1
Gezond opvoeden categorieën: