Wat kan ik doen als mijn kind homoseksueel is?

Het moment waarop een jongere aan zijn ouders vertelt dat hij homo of lesbisch is, maakt deel uit van de ‘coming-out’. Ouders en jongeren beleven dit moment vaak op een heel andere manier. Hoe kan je best reageren en waar vinden jij en je kind steun?

Wat is homoseksualiteit?

Homoseksualiteit betekent dat je valt op mensen van hetzelfde geslacht. Zowel vrouwen als mannen kunnen dus homoseksueel zijn. Vrouwen die op vrouwen vallen noemen we lesbisch. Mensen die op beide geslachten vallen noemen we ‘bi’. In de media spreekt men vaak over ‘holebi’s’, een samentrekking van homo’s, lesbiennes en biseksuelen.

Homoseksualiteit maakt deel uit van je seksuele oriëntatie. Lees meer over seksuele oriëntatie op Seksualiteit.be.

Hoe voelt coming-out voor je kind?

Jongeren en hun ouders kunnen dit moment op een heel andere manier beleven. Voor een jongere gaat er aan de coming-out vaak een lang proces vooraf. Zal ik het aan mijn ouders vertellen? Hoe gaan ze reageren? Na al die twijfels kan het voor een jongere aanvoelen als een bevrijding als hij er eindelijk over praat.

Hoe voelt een coming-out voor ouders?

Heel verschillend. De coming-out van een kind kan voor ouders een verrassing zijn, maar dat hoeft niet. Sommige ouders hadden al een vermoeden en zijn eerder opgelucht dat hun kind er eindelijk over praat. Sommige ouders brengen het zelf ter sprake. En voor andere ouders maakt het helemaal niet zoveel uit.

Heb je negatieve gevoelens bij de coming-out van je kind?

Misschien komen er eerst negatieve gevoelens naar boven. Je bent boos of verdrietig omdat je kind niet aan je verwachtingen voldoet. Of je ontkent het en hoopt dat die homoseksuele gevoelens nog vanzelf overgaan. Sommige ouders denken dat ze fouten gemaakt hebben in de opvoeding.

In alle situaties is dit de eerste stap: geef jezelf de tijd om de situatie te overzien. Deze tips kunnen je helpen:

  • Besef dat het voor je zoon of dochter moeilijk was om dit te vertellen.
  • Dat je kind nu wel die stap zette, bewijst dat je als ouder nog steeds belangrijk bent.
  • Probeer de communicatie met je kind open te houden, ook als je het moeilijk vindt om erover te praten.

Misschien hebben je negatieve gevoelens te maken met vooroordelen of onwetendheid over holebi’s? Probeer via je eigen kind, via andere ouders of holebi-verenigingen meer te weten te komen over homoseksualiteit. 

Ben je bezorgd over het geluk en de toekomst van je zoon of dochter?

Misschien kan jij het best aanvaarden dat je kind homo- of biseksueel is, maar maak je je vooral zorgen over het geluk en de toekomst van je kind? Inderdaad, homoseksualiteit wordt niet door iedereen aanvaard. Maar je kind staat er zeker niet alleen voor.

Waar vind je hulp?

Er bestaan contactgroepen voor ouders van holebi’s. Je vindt ze in verschillende provincies. Je kan er steun zoeken en ervaringen uitwisselen. Adressen vind je bij Çavaria (link: www.cavaria.be). Je kind kan hulp zoeken bij Wel jong niet hetero (link: www.weljongniethetero.be), een organisatie die informatie en steun biedt aan jonge holebi’s.

Meer informatie

Hoofd categorie: 
info_weight: 
0
Seksuele ontwikkeling categorieën: