Alcohol
Je eigen glaasje?
Alcohol
Je eigen glaasje?
Alcohol
Je eigen glaasje?
Alcohol
Je eigen glaasje?
Alcohol
Je eigen glaasje?
“Als mijn kind mij dronken ziet, kan ik hem geen glaasje meer weigeren.”
Akkoord

Toch wel. Je kan je kind zeker en vast nog dat glaasje weigeren. Ook wanneer je kind je dronken ziet, kan je grenzen stellen. Probeer er nadien met je kind over te praten. Leg uit waarom het zo gelopen is, wees eerlijk. Leg uit dat er een verschil is tussen volwassenen en jongeren wat de effecten en risico’s van gebruik betreft. Dit neemt niet weg dat dronken worden ook voor volwassenen schadelijk kan zijn. Je boodschap mag hier natuurlijk niet zijn dat je kind later, wanneer het volwassen is, wel dronken mag worden.

Niet akkoord

Inderdaad, je kan hem zeker en vast nog een glaasje weigeren. Als je kind je dronken ziet, probeer er dan nadien met hem over te praten. Leg uit waarom het zo gelopen is, wees eerlijk. Ook hier is het heel belangrijk om grenzen te stellen. Leg uit dat er een verschil is tussen volwassenen en jongeren wat de effecten en risico’s van gebruik betreft. Dit neemt niet weg dat dronken worden ook voor volwassenen schadelijk is. Je boodschap mag hier natuurlijk niet zijn dat je kind later, wanneer het volwassen is, wel dronken mag worden.

“Ik vind het belangrijk dat ik aan mijn kinderen zeg waarom ik zelf wel eens drink.”
Akkoord

Dat is zeker een goed idee. Als ouder hoef je je gebruik niet te verstoppen. Je doet er goed aan het ter sprake te brengen. Wees daarbij ook eerlijk over de voor- en nadelen. Leer kinderen het onderscheid te maken tussen positieve redenen (bijvoorbeeld om iets te vieren, op vakantie, …) en negatieve redenen (bijvoorbeeld om te ontstressen, verdriet, spanning, …) om alcohol te drinken. Vertel dat er aan de negatieve redenen meer risico’s verbonden zijn dan aan de positieve redenen. Als je wilt ontstressen of ontspannen, zoek je beter naar een alternatief, zoals een blokje om wandelen of met vrienden afspreken. Maar ook als je alcohol drinkt om positieve redenen is het natuurlijk belangrijk dat je dat niet te veel en niet te vaak doet. Dan wordt het immers ook problematisch. Bekijk eens de maximale grenzen voor alcoholgebruik

Niet akkoord

Het is helemaal niet nodig om als ouder je alcoholgebruik te verstoppen voor je kind. Breng het juist ter sprake en wees eerlijk over de voor- en nadelen. Leer kinderen daarnaast het onderscheid te maken tussen positieve redenen (bijvoorbeeld om iets te vieren, op vakantie, …) en negatieve redenen (bijvoorbeeld om te ontstressen, verdriet, spanning, …) om alcohol te drinken. Vertel dat er aan de negatieve redenen meer risico’s verbonden zijn dan aan de positieve redenen. Als je wilt ontstressen of ontspannen, zoek je beter naar een alternatief, zoals een blokje wandelen of met vrienden afspreken. Maar ook als je alcohol drinkt om positieve redenen is het natuurlijk belangrijk dat je dat niet te veel en niet te vaak doet. Dan wordt het immers ook problematisch. Bekijk eens de maximale grenzen voor alcoholgebruik.

“Wat ik vroeger als kind deed, mag mijn kind nu ook. Want ik ben goed terecht gekomen”
Akkoord

Ook al lijkt dat misschien een goede referentie, dat is het zeker niet! De wetenschap is geëvolueerd en er zijn meer inzichten over wat de risico’s zijn van alcoholgebruik (bijvoorbeeld op de hersenen). Men weet nu dat roken, alcohol- en cannabisgebruik, zeker op jonge leeftijd, schadelijker is dan vroeger gedacht werd. 
Daarbij heeft iedereen zijn persoonlijke kwetsbaarheden. Je kind is mogelijk meer gevoelig voor de risico’s van alcohol dan jij. Bovendien zijn ook de omstandigheden waarin eventueel gebruik zich afspeelt veranderd, denk aan de gewijzigde wetgeving.

Niet akkoord

Dit klopt helemaal niet. De wetenschap is geëvolueerd en er zijn meer inzichten over wat de risico’s zijn van alcoholgebruik (bijvoorbeeld op de hersenen). Men weet nu dat roken, alcohol- en cannabisgebruik, zeker op jonge leeftijd, schadelijker is dan vroeger gedacht werd. 
Daarbij heeft iedereen zijn persoonlijke kwetsbaarheden. Je kind is mogelijks meer gevoelig voor de risico’s van alcohol dan jij.
Bovendien zijn ook de omstandigheden waarin eventueel gebruik zich afspeelt veranderd, denk aan de gewijzigde wetgeving.

“Ik laat mijn pintje er niet voor staan”
Akkoord

Je hoeft je glas alcohol er inderdaad niet voor te laten staan. Maar het is wel belangrijk om aan je kind te vertellen waarom je alcohol drinkt en bij welke gelegenheid je dat doet. Zeg vooral dat je niet graag zou hebben dat je kind voor 18 jaar zelf zou drinken en leg uit waarom je dat vindt. 

Niet akkoord

Je hoeft je glas alcohol er niet voor te laten staan. Als je dat wil, mag je best wel eens alcohol drinken op bepaalde gelegenheden. Er op een verantwoordelijke manier mee omgaan blijft het belangrijkste. Daarnaast doe je er goed aan om aan je kind te vertellen waarom je alcohol drinkt en bij welke gelegenheid je dat doet. Zeg vooral dat je niet graag zou hebben dat je kind voor 16 jaar zelf zou drinken en leg uit waarom je dat vindt. 

inleiding: 

Kan je je vinden in de volgende stellingen?

Uw score is
100/100
Volgende »
« Terug