Beweging, zitgedrag en schermtijd
Samen in beweging
Beweging, zitgedrag en schermtijd
Samen in beweging
Beweging, zitgedrag en schermtijd
Samen in beweging

Samen in beweging

Als je samen met je kind beweegt, geef je het goede voorbeeld

Samen bewegen en spelen

Kinderen die hun ouders vaak zien bewegen, zullen dit zelf ook meer doen. Toch is het niet omdat je zelf ’s avonds een wandeling doet of naar de fitnessclub trekt, dat je kind meteen ook meer gaat fietsen en een potje gaat voetballen. Als je samen met je kind beweegt, geef je het goede voorbeeld. Samen bewegen geeft bovendien extra motivatie aan je kind.

Vooral jongere kinderen vinden het fijn om samen met hun ouders bezig te zijn: samen de hond uitlaten, met de fiets boodschappen doen, naar het park stappen om te spelen, in de tuin werken, …

Wil je je kinderen belonen voor iets waar ze zich extra voor hebben ingezet, denk dan eens aan een gezamenlijke activiteit zoals samen gaan zwemmen, een fietstochtje met het gezin, naar het speelterrein of 10 minuutjes op de trampoline springen. De meeste kinderen vinden dit fantastisch. Wat dacht je van een uitstapje naar het bos als beloning?

Kinderen die wat ouder worden ontgroeien misschien wel de spelletjes. Maar het blijft interessant om samen regelmatig actieve uitstappen te doen. Zoon of dochter kunnen trots vertellen hoeveel kilometer zij gefietst hebben. Misschien klopte zoonlief papa wel in dat laatste sprintje? Tijdens wekelijkse wandelingetjes na het eten kan je dochter haar verhaal over haar eerste prille liefde of de gebeurtenissen op school kwijt. 

Niet alleen voor een goede gezondheid

Samen bewegen en spelen kan de onderlinge band tussen ouders en kinderen versterken. Het draagt bij tot een positieve sfeer in het gezin. Bovendien wil dit zeggen dat je er niet alleen voor staat. Door samen te bewegen kan je elkaar aanmoedigen, waardoor je elkaars zelfvertrouwen een echte boost geeft.

Tijdens een wandel- of fietstochtje heb je vaak spontaner een leuk gesprek met je kinderen. Je hebt tijd voor mekaar en kan luisteren naar verhalen en de dagelijkse dingen die hen bezighouden. Op die manier kan je jouw kids helpen bij het omgaan met problemen en kunnen ze leren hoe ze met andere mensen en situaties kunnen omgaan

Wanneer je regelmatig de tijd neemt om mee te volleyballen in de tuin, tikkertje te spelen of te springen op het bed, laten je kinderen je nadien ook meestal makkelijker verder doen met bijvoorbeeld je huishoudelijk werk.

Plezier voor twee

Het enthousiasme van je kinderen wordt vanzelf groter als je als ouder mee doet. Kiest je kind steeds voor rustig spel, dan kan je de rollen eens omkeren en zelf het initiatief nemen: duik zelf eens de ‘actieve’ spelkoffer in en nodig je kind uit om mee te doen. Samen met jou beleeft je kind misschien wel weer plezier aan het speelgoed waar hij wat op uitgekeken was. 

Actieve vrije tijd met het gezin

Ga je met het gezin op stap, dan kan de dag, of minstens een deel van de dag in het teken staan van actie. En op vakantie? Vaak is dat een periode bij uitstek om, naast het rusten, ook actief bezig te zijn. Wanneer kinderen mee de bestemming en/of de activiteiten ter plaatse kiezen, zullen ze vast spel en sport op de agenda willen. 

Worden je kinderen ouder en vinden ze het niet altijd meer zo spannend om met mama en papa op uitstap te gaan? Kijk eens bij ‘Doe het zelf’ voor heel wat leuke ideeën. Laat de kinderen mee zoeken en kiezen. Door hen te betrekken bij het plannen van een uitstap of een vakantie, zullen ze meer zin hebben om mee te gaan. Kinderen en jongeren zijn doorgaans erg te vinden voor vakanties waar ze veel kunnen zwemmen, spelen, sporten, … liefst met andere jongeren. Zoek naar een formule waar zij die activiteiten kunnen doen, en jullie als ouders voldoende tot rust kunnen komen of culturele uitstappen, wandelingen,… kunnen maken. Zo is een gezinsvakantie boeiend voor iedereen. 

Sport categorieën: 
info_weight: 
1