Beweging, zitgedrag en schermtijd
Een stimulerende omgeving
Beweging, zitgedrag en schermtijd
Een stimulerende omgeving
Beweging, zitgedrag en schermtijd
Een stimulerende omgeving

Een stimulerende omgeving

Opgroeiende kinderen doen best zoveel mogelijk uiteenlopende ervaringen op. Spelen en ontdekken, leren en vervelen, samen en alleen, … hoe gevarieerder hoe beter.

Gezond opgroeien betekent dat je kind ook voldoende ervaringen moet kunnen opdoen op vlak van beweging en begeleid leert omgaan met zittende activiteiten als televisie kijken, computeren en gaming. 

Grijp elke kans om te bewegen

Kinderen en jongeren bewegen omdat ze het leuk vinden en niet omdat het goed is voor de gezondheid. Bij hele jonge kinderen is spelen en bewegen identiek. In hun omgeving gaan ze op zoek naar nieuwe belevenissen. Dat doen ze kruipend, klimmend, klauterend, springend en rennend.

Toch blijkt uit onderzoek dat zelfs kleuters vaak onvoldoende bewegen voor een goede gezondheid. Buiten spelen, fietsen, dansen, wandelen, … het is niet alleen goed voor je lichaam maar ook voor je mentale gezondheid. Een stimulerende omgeving die aanzet tot bewegen kan kinderen helpen om zich goed in hun vel te voelen. 

Kinderen hebben dus regelmatig een duwtje in de rug nodig van hun ouders die ervoor zorgen dat er genoeg actieve, leerrijke en uitdagende dingen te doen zijn.

  • In en rond het huis of in de buurt spelen, ravotten, even naar het pleintje of samen de huishoudelijk klussen aanpakken.
  • Maak van jullie verplaatsingen, die jullie misschien vaak met de wagen doen, zo veel mogelijk actieve beweegmomenten. Ga bijvoorbeeld met de fiets naar school of te voet naar de bakker.
  • Je kan je kind ook laten deelnemen aan georganiseerde sport en spel. De keuze is heel ruim. Laat je kind ontdekken wat hem/haar het meeste aanspreekt. De eindbeslissing is aan je kind.
  • Je kan je kind praktisch steunen door te zorgen voor het nodige beweegmateriaal (kan in heel wat gevallen kosteloos of goedkoop) en door hem/haar te begeleiden naar het speelpleintje of de sportclub.
  • Motiveer je kinderen door van de dagelijkse wandeling iets leuk en origineel te maken. Plezier gegarandeerd! 

Beperk het aantal mediatoestellen

Televisie, computer, Wii, IPad of smartphone. Ze volledig verbannen is meestal niet nodig. Het hoort er vandaag de dag bij, en ze hebben voordelen. Televisie kijken of een computerspel spelen kan zowel leuk als leerrijk zijn.

Je kan wel je kind helpen en ondersteunen om hier een balans in te vinden. Want overdaad schaadt, ook in het geval van te veel schermtijd via mediatoestellen. Recente studies rond te veel schermtijd bij kinderen spreken van minder goede slaap, minder aandacht en minder goede punten op school, maar ook van een minder goede fitheid.  Ga dus na welke mediatoestellen er bestaan, wat je er goed aan vindt, welke overbodig zijn, hoeveel je er in huis wil halen, en waar ze staan

Kinderen zo veel mogelijk kansen aanbieden om te bewegen en de hoeveelheid beeldschermtoestellen in huis beperken zal meestal niet voldoende zijn. Als je als ouder zelf speels bent, regelmatig beweegt en niet te veel achter pc en tv zit, geef je het goede voorbeeld en stimuleer je je kinderen om hetzelfde te doen. Goede regels en afspraken rond ‘schermtijd’ en planning van actieve bezigheden heb je als ouder mee in de hand. Moedig hen positief aan als ze het goed doen.  

Meer lezen over

Sport categorieën: 
info_weight: 
1