Beweging, zitgedrag en schermtijd
Beweegt je kind te weinig?
Beweging, zitgedrag en schermtijd
Beweegt je kind te weinig?

Beweegt je kind te weinig?

Dwingen zorgt voor weerstand

De vrienden van je kind gaan elke week enthousiast naar de scouts of naar de tennisles. En dat wou je dochter ook wel. Je schrijft haar in, ze beleeft er enkele weken plezier aan. Maar week na week wordt het enthousiasme minder, kiest ze liever voor een rustige activiteit thuis en na een tijdje heb je het gevoel dat je je kind elke keer moet dwingen om nog deel te nemen.

Kinderen forceren om dingen te doen waar ze geen zin in hebben, heeft weinig nut. Integendeel. Zo krijgen ze mogelijk nog een grotere afkeer voor alles wat met bewegen te maken heeft, misschien wel voor de rest van hun leven. Blijf wel alle kansen aangrijpen om je kind tot beweging aan te zetten. Zo kan je jouw kind zelf een lijst met actieve ideeën laten opstellen, waarna jullie samen kunnen genieten van een plezante activiteit! 

Vandaag geen zin

Wanneer kinderen duidelijk zelf gekozen hebben, zijn ze doorgaans wel enthousiast voor de jeugdbeweging of hun sport. Maar soms hebben ze geen zin om te gaan. Je mag gerust verwachten dat je kind consequent omgaat met de keuzes die het gemaakt heeft.

Duidelijke afspraken hierover helpen. Samen bepalen jullie wat redenen zijn om een activiteit of training over te slaan en hoe vaak dit kan gebeuren. Liever tv kijken lijkt eerder een zwak excuus. Je kind gaat dan misschien niet alleen te weinig bewegen, maar ook nog eens te veel stilzitten. Te veel huiswerk kan wel, op voorwaarde dat het ook niet elke week gebeurt. Dan schort er misschien wat aan de planning.

Motivatie is zoek

Is je kind altijd wel actief geweest, maar komt hij steeds vaker met excuses om niet met de fiets naar school te moeten of niet te gaan trainen, dan is dit het moment om dit samen te bespreken. Het kan immers verschillende redenen hebben waarom je kind (even) minder zin heeft in al die actie en beweging.

Hoe je hiermee kan omgaan, zie je in het volgende voorbeeld:

Veel kinderen, vooral jongeren gaan op een bepaald moment opvallend minder bewegen.

  • Je kind beleeft misschien momenteel minder plezier aan bijvoorbeeld de jeugdbeweging of het sporten. Probeer te achterhalen wat er speelt. Misschien is de groepssfeer even zoek, is er een conflict met de leiding, mag je kind niet voldoende spelen,….
     
  • Je kind ervaart misschien te veel tijdsdruk door te veel activiteiten. Misschien krijgt je kind hobby's en schoolwerk nog moeilijk gecombineerd en moet het keuzes maken of beter plannen. Vergeet niet dat een kind enige vorm van ontspanning en vrije tijd nodig heeft en er dus mogelijk wel wat mis loopt als alle tijd naar huiswerk gaat.
     
  • Naarmate kinderen ouder worden krijgen ze andere interesses. Vrienden spelen hier een grote rol in. Ze brengen steeds meer tijd door samen met vrienden, al dan niet online. Stimuleer jongeren wel om op een of andere manier actief bezig te zijn als ze stoppen met hun favoriete sport of jeugdbeweging. Gun hen het samen zijn met vrienden, maar breng hen er niet altijd met de auto heen. Laat hen met de fiets gaan. Misschien hebben ze meer zin om samen te  skaten, dansen, fietsen of wat te voetballen op het plein dan nog actief mee te doen aan georganiseerde activiteiten in de jeugdbeweging of de sportclub.
Sport categorieën: 
info_weight: 
0