Alcohol
Tips voor een goed gesprek
Alcohol
Tips voor een goed gesprek
Alcohol
Tips voor een goed gesprek
Alcohol
Tips voor een goed gesprek
Alcohol
Tips voor een goed gesprek

Tips voor een goed gesprek

Een duidelijk gesprek

In het gesprek is het belangrijk om duidelijk je eigen standpunt weer te geven. Zeg bijvoorbeeld dat je niet wilt dat je kind alcohol drinkt voor de leeftijd van achttien jaar. Bekijk waarom die leeftijdsgrens belangrijk is. 

Spreek over de risico’s en nadelen van alcohol waar je kind op korte termijn effect van ondervindt. Praten over risico’s op lange termijn, zoals gezondheidsproblemen of verslaving, heeft geen zin. Jongeren bekijken het leven in het hier en nu en denken niet aan later. Enkele kortetermijnrisico’s van alcohol zijn: risico op ongevallen, sociale moeilijkheden, ruzies, … 

In een open en eerlijk gesprek is ook ruimte om te praten over regels en afspraken.

Leg uit waarom mensen drinken

Praat met je kind over redenen waarom mensen alcohol drinken. Alcoholgebruik heeft ook aangename kanten, ga die niet uit de weg. Help kinderen het onderscheid te maken tussen:

  • positieve redenen: bijvoorbeeld omdat het lekker is, op vakantie of om iets te vieren, en
  • negatieve redenen: bijvoorbeeld om te ontstressen en je problemen te vergeten, om erbij te willen horen, uit verdriet, uit angst of om je meer op je gemak te voelen op feestjes. Als je iemand in je omgeving kent die problematisch alcohol gebruikt, kan je dat eventueel als voorbeeld meegeven. 

Vertel dat er aan de negatieve redenen ernstige risico’s verbonden zijn zoals sociale problemen of sneller overgaan tot problematisch gebruik. Daarnaast zullen kinderen en jongeren die zich beter in hun vel voelen minder snel naar alcohol grijpen omwille van negatieve redenen. Je kan samen met je kind via een gesprek werken aan hun zelfvertrouwen, sociale vaardigheden en het omgaan met problemen en tegenslagen.
Maar ook de positieve redenen brengen risico’s mee als er te veel of te vaak wordt gebruikt. Zelfs eenmalig gebruik kan risico’s geven (vb. binge drinken). Dit is afhankelijk van de individuele kwetsbaarheid en van de hoeveelheid die je kind consumeert. 

Luister naar je kind

Om een open gesprek te voeren met je kind, is het belangrijk dat je niet alleen je eigen zegje doet, maar vooral ook luistert naar de mening en ervaring van je kind. Probeer tijdens een gesprek te weten te komen hoe je kind denkt over alcohol. Je kan vragen stellen over wat hij/zij vindt, verwacht of weet over alcohol en de gevolgen van drinken. Haal voorbeelden aan uit het echte leven: een vriend of familielid dat veel drinkt, de alcoholwet in de Verenigde Staten, alcoholcontroles in het nieuws enzovoort. 
Probeer écht te luisteren, laat je kind uitspreken en leg hem geen woorden in de mond. Door echt te luisteren voelt je kind zich niet alleen gerespecteerd, het helpt ook om zijn of haar mening duidelijker te formuleren. Praten over alcohol bereidt als het ware voor op praten over alcohol met leeftijdsgenoten, zo staan ze sterker in hun schoenen.

Gesprek op een goed moment

Kies een goed moment uit voor een gesprek, wanneer jullie beiden tijd hebben. Start bijvoorbeeld geen gesprek op het moment dat je kind naar een feestje vertrekt of er net van thuis komt. Een goed moment is ook wanneer er een concrete aanleiding is in je omgeving, zoals een ‘incident’ met een dronken nonkel, een oudere zus die alcohol drinkt, enz. 

Werken aan zelfvertrouwen bij je kind

Als ouder kan je het zelfvertrouwen van je kind stimuleren om gezonde keuzes te maken en om beter te kunnen weerstaan aan groepsdruk. Geef je kind oprechte complimentjes en benoem zijn goede eigenschappen. Naarmate je kinderen ouder worden, kan je hen steeds meer inbreng geven en vragen naar hun mening. Door kinderen verantwoordelijkheden te geven, leren ze zelf keuzes maken en een gevoel van eigenwaarde ontwikkelen. Die basis van veiligheid en vertrouwen is belangrijk om een open gesprek te kunnen voeren over alcohol. 

Hoofd categorie: 
Alcohol categorieën: 
info_weight: 
0