Alcohol
Regels opvolgen
Alcohol
Regels opvolgen
Alcohol
Regels opvolgen
Alcohol
Regels opvolgen
Alcohol
Regels opvolgen
Alcohol
Regels opvolgen

Regels opvolgen

Regels consequent opvolgen

Regels en afspraken maken over het drinken van alcohol is één. Ze opvolgen en volhouden is nog wat anders. 

Probeert je kind regelmatig de afspraken in vraag te stellen, laat je dan niet onder druk zetten om gemaakte afspraken te wijzigen. Hoe consequenter je bent, hoe groter de kans dat je kind de grenzen zal respecteren. Afspraken maken over straffen en die vervolgens niet uitvoeren, komt ongeloofwaardig over. Zorg ervoor dat de gevolgen van een overtreding duidelijk zijn en bepaal eventueel samen op voorhand een straf.

Belonen

Misschien vertelt je tiener over een situatie waarin hij druk voelde om te drinken. Vraag hem dan hoe hij ermee omging. Is het gelukt om de druk te weerstaan? Prijs hem voor zijn poging en help hem om argumenten en een mening te formuleren voor een volgende keer. Kinderen op een positieve manier ondersteunen vergroot de kans dat ze zich in de toekomst opnieuw aan de regels zullen houden. 

Straffen?

Tieners experimenteren en het is natuurlijk mogelijk dat het niet altijd loopt zoals afgesproken. 

Een regel overtreden kan niet zonder gevolgen. Zorg ervoor dat je kind dat weet. Leg op voorhand de gevolgen vast. Het is nuttig om je kind daarbij inspraak te geven. Zorg dat je kind duidelijk weet welke straf er volgt als hij/zij de afgesproken grens overtreedt. 

Weet dat straffen enkel dienen om de schuld over een begane fout in te lossen en opnieuw vertrouwen te krijgen in je kind. Je kind moet met andere woorden de kans krijgen om het weer goed te maken. Let dus op met te snelle of te strenge straffen. En leg uit waarom je die straf geeft. Het is belangrijk dat je consequent en redelijk bent wanneer je een straf oplegt. 

Een straf is soms nodig, maar het is niet je belangrijkste wapen. Blijf vooral je kind op een positieve manier ondersteunen (complimentjes geven, interesse tonen, samen leuke dingen doen, …) en ga na een overtreding opnieuw het gesprek aan met je kind. 

Hoofd categorie: 
Alcohol categorieën: 
info_weight: 
0