Alcohol
Praten over alcohol
Alcohol
Praten over alcohol
Alcohol
Praten over alcohol
Alcohol
Praten over alcohol
Alcohol
Praten over alcohol

Praten over alcohol

Hoe praat ik met mijn kind over alcohol?

Praat met je kind over alcohol, ook al vind je dat moeilijk. 

 • Ga het gesprek op tijd aan. Op lagere schoolleeftijd vinden kinderen alcohol nog niet lekker en zijn ze vatbaarder voor je argumenten. Je praat best met je kind over alcohol voor hij of zij ermee in aanraking komt of al alcohol wil drinken. 
   
 • Specifieke momenten in het leven van je tiener vormen een goede aanleiding voor een gesprek. Denk aan de overgang naar het secundair onderwijs, feestdagen, vakantie, maar ook een artikel in de krant of een reportage op tv. 
   
 • Als je kind al experimenteert met alcohol, of als je hier een vermoeden van hebt, is het belangrijk dat je er samen over praat
  • Is je kind nog geen 18? Blijf dan zeggen dat je niet wilt dat hij of zij alcohol drinkt en leg uit waarom
  • Hebben jullie regels rond alcoholgebruik en werden deze overschreden? Spreek je zoon of dochter hierover aan
   • Vraag ernaar op een rustig moment. Vertrek vanuit jouw gevoel of bezorgdheid en probeer om niet meteen te beschuldigen en boos te worden. Luister en toon interesse in het verhaal van je zoon of dochter. Op die manier geef je aan dat je kind voor alles bij jou terecht kan. 
   • Door te luisteren kan je bovendien te weten komen waarom je kind alcohol heeft gedronken en kunnen jullie bespreken wat er een volgende keer anders kan. 
  • Zijn er nog geen regels over alcoholgebruik? Dan is dit misschien een goed moment. Bekijk hier de richtlijn voor alcoholgebruik.
  • Ook als je kind al alcohol mag drinken, praat je hier best over. Maak samen afspraken over hoeveel je kind mag drinken en waar en wanneer.  

Wat kan je vertellen en hoe kan een gesprek over alcohol verlopen?

Praten met andere ouders

Je tiener zal je misschien wel eens proberen te overtuigen om een glaasje te mogen drinken. Met het argument dat al zijn vrienden dat ook mogen. 

Als ouder doe je er soms goed aan om eens met andere ouders te praten. Hoe denken zij over alcoholgebruik bij hun kinderen? Hebben zij regels en afspraken? Mag er alcohol gedronken worden op een feestje met de klasgenoten? 

 

Hoofd categorie: 
Alcohol categorieën: 
info_weight: 
1