Alcohol
Groepsdruk
Alcohol
Groepsdruk
Alcohol
Groepsdruk

Groepsdruk

‘Is mijn kind gevoelig voor groepsdruk of niet?’ Het is misschien een vraag die veel ouders zich stellen. Het antwoord is waarschijnlijk: ‘ja, elke tiener is gevoelig voor groepsdruk’. Zeker als je bedenkt dat groepsdruk eigenlijk geen druk is die een groep uitoefent om je kind alcohol te doen drinken. Dat gebeurt eigenlijk maar zelden. Het gaat eerder om een wens van tieners om bij ‘de groep’ te horen, om aanvaard te worden en te zijn zoals zij. In die zin gaat het eerder om een interne druk, een interne wens om leuk gevonden te worden. Tieners willen vooral ‘normaal’ zijn en mee doen aan wat de norm lijkt van de groep. Bij een groep horen is één van de belangrijkste zaken voor jongeren. Het geeft hen een gevoel van identiteit, van competentie. En dat is zeer belangrijk voor het mentaal welbevinden van je tiener. 

Een groep heeft vele gedragsregels, waarvan alcohol drinken er misschien één is. Je kind kan ook een plek in de groep veroveren door op andere manieren aansluiting te zoeken. En daarin ben jij als ouder belangrijk. Jongeren moeten natuurlijk, ondanks de steunende houding van hun ouders, nog altijd zelf ‘nee’ zeggen tegen hun vrienden en dat is niet makkelijk. Je kind zal zelf moeten kiezen welke gedragsregels bij hem/haar passen en waar hij/zij in mee gaat. Een eigen mening, onder andere over alcoholgebruik, zal hem/haar daarin helpen. Ouders zijn erg belangrijk in het mee helpen ontwikkelen van een eigen mening en van het vertrouwen om die mening te uiten naar de groep. 

Als iemand sterk in zijn schoenen staat, zullen de vrienden daar eerder respect voor hebben. Behoren tot de groep, maar toch een eigen doordachte mening hebben zal vaak geapprecieerd worden. 

Als ouder kan je jouw kind ondersteunen door te werken aan hun zelfvertrouwen , sociale vaardigheden, en het omgaan met problemen en emoties.

Hoofd categorie: 
Alcohol categorieën: 
info_weight: 
0