Alcohol
Grenzen stellen
Alcohol
Grenzen stellen
Alcohol
Grenzen stellen
Alcohol
Grenzen stellen
Alcohol
Grenzen stellen
Alcohol
Grenzen stellen

Grenzen stellen

Stel duidelijke grenzen

Duidelijke grenzen over alcohol en goede communicatie erover zijn nodig. Een strikte en duidelijke grens kan ervoor zorgen dat je kinderen langer wachten om alcohol te beginnen drinken. Een goede grens kan er ook voor zorgen dat je kinderen later minder alcohol gaan drinken. 

Wat zijn de richtlijnen?

De richtlijn voor alcoholgebruik wijkt iets af van de wettelijke grenzen. Volgens de wet mag je vanaf 16 jaar alcohol drinken en vanaf 18 jaar sterke drank. De richtlijn is echter gebaseerd op meer wetenschappelijk onderzoek en stelt het volgende:

  • Je drinkt beter geen alcohol onder de 18 jaar
  • Tussen 18 en 24 jaar loop je nog steeds een verhoogd risico op negatieve effecten van alcoholgebruik. Hou daar ook rekening mee als je alcohol drinkt.
  • Wie ouder is dan 18, drinkt best niet meer dan 10 standaardeenheden per week.
  • Wil je geen risico lopen, dan drink je beter geen alcohol.
  • Als je wel alcohol drinkt, spreid je dit gebruik best over meerdere dagen in de week en drink je een aantal dagen niet.

Waarom stel je grenzen? 

Leg uit waarom je deze grenzen stelt. Ook al is alcohol meer aanvaard dan drugs, leg uit dat alcoholgebruik wél schadelijk is. Denk aan de negatieve effecten op de gezondheid, zeker bij jongeren die nog volop in ontwikkeling zijn. Het is belangrijk er niet te vroeg mee te beginnen: alcohol verstoort de groei van de jonge hersenen in ontwikkeling. Alcohol kan zo, vooral wanneer je vaak of veel drinkt, leiden tot leerproblemen en verminderde geheugenprestaties. Neem daarom een afkeurende houding aan ten opzichte van alcoholgebruik door jongeren. 

Hoe stel je grenzen?

Grenzen stellen over alcoholgebruik heeft vooral zin voordat je kind alcohol begint te drinken. Doe het dus op tijd, liefst nog voordat je kind naar het secundair onderwijs gaat. Op dat moment geef je mee dat je kind onder 18 jaar beter geen alcohol drinkt. Ook wanneer je kinderen beginnen drinken is het van belang om nog grenzen te stellen over bijvoorbeeld hoeveelheid, drinken en rijden (ook met de fiets), enzovoort.

Tips om grenzen te stellen

Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee kan houden wanneer je grenzen stelt: 

  • Praat op voorhand met andere ouders. Welke afspraken hebben zij met hun kinderen? Wat zijn bijvoorbeeld de regels rond alcoholgebruik op een verjaardagsfeestje? Dit geeft je een houvast en zo kan je kind je ook niets wijsmaken over wat hun vrienden zogenaamd wél mogen. 
  • Maak geen uitzonderingen op de regel: de regel geldt bijvoorbeeld ook op vakantie en op feestdagen. Maak alleszins duidelijk waar en wanneer hij van toepassing is. 
  • Je hebt als ouder veel invloed op het alcoholgebruik van je opgroeiende kinderen, ook al denk je soms van niet. 
Hoofd categorie: 
Alcohol categorieën: 
info_weight: 
0