Alcohol
Als je kind toch drinkt
Alcohol
Als je kind toch drinkt
Alcohol
Als je kind toch drinkt
Alcohol
Als je kind toch drinkt

Als je kind toch drinkt

Verantwoordelijk drinken

Het is oké als kinderen na achttien jaar af en toe eens een glaasje drinken, als het maar met mate is en niet om negatieve redenen. Niet drinken blijft wel de beste keuze en in sommige omstandigheden (in het verkeer, bij het studeren, als je verantwoordelijk bent voor kinderen in de jeugdbeweging ...) de enige keuze. Tussen 18 en 24 jaar loop je nog steeds een verhoogd risico op negatieve effecten van alcoholgebruik. Hou daar ook rekening mee als je alcohol drinkt. 

Afspraken maken over alcohol

Mag je kind wel al drinken? Blijf ook dan goede afspraken maken en grenzen stellen. Kijk hiervoor eens naar de richtlijn voor alcoholgebruik. Volgens de richtlijn drink je best niet meer dan 10 standaardglazen per week. Geef vooral zelf duidelijk aan hoeveel je kind maximaal mag drinken van jou. Verduidelijk wat je onder ‘met mate’ verstaat. Als de regel niet duidelijk is, heeft je kind minder snel het gevoel dat hij ze overtreedt. 

Maak ook concrete afspraken over:

  • waar je kind alcohol mag drinken (mag het bijvoorbeeld enkel bij een etentje thuis of ook op café na school?),
  • wanneer (enkel in het weekend of ook door de week?) en
  • waarmee dan rekening moet gehouden worden (bijvoorbeeld: niet met de fiets rijden).

Bij jonge kinderen bepaal jij meestal zelf de regel. Maar jongeren mogen volgens de wet vanaf 16 jaar alcohol drinken (nog geen sterke drank). Vanaf 16 jaar zijn er daarom afspraken nodig. Het is best om drinken uit te stellen tot de leeftijd van 18 jaar om de risico’s van alcoholgebruik te beperken. Leg vooral goed uit waarom dat de richtlijn is. Wanneer je afspraken gaat maken met je tiener, geef je hem/haar best wat ruimte voor inspraak en verantwoordelijkheid. Op die manier zal je tiener zijn/haar argumenten leren verwoorden. Daarbij, als tieners zelf mee hebben nagedacht over de afspraken, zullen ze zich er eerder aan houden.

Hoofd categorie: 
Alcohol categorieën: 
info_weight: 
0